Tutankamonovi roditelji su bili brat i sestra

Nauka 20. okt. 201414:32 > 14:35
Podijeli:
Izvor: EPA

Nad mumijom legendarnog egipatskog dječaka-kralja Tutankamona napravljena je virtualna obdukcija s više od 2.000 provedenih računalnih skeniranja. Genetska analiza nedvojbeno je pokazala da su Tutankamonovi roditelji bili brat i sestra.

Raznorazni mitovi oko smrti Tutankamona kao razultat ubistva ili tokom trke bojnim kolima pali su u vodu nakon provedene obdukcije i genetske analize. Ono što je otkriveno jeste da je njegova porodična historija bila uzrokom njegove preuranjene smrti u kasnoj tinejdžerskoj dobi.  

Tutankamon nije mogao učestvovati ni u kakvim trkama bojnih kola jer je šepao na jednu nogu, a osim toga isticao se djevojačkim bokovima i izbačenim zubima, pokazala najdetaljnija analiza ostataka tog čuvenog egipatskog faraona dosad, prenosi Daily Mail.  

Otkrivena činjenica da su mu roditelji bili brat i sestra, naučnike je navela na zaključak da se to na njega fizički odrazilo tako što je imao hormonalnu neuravnoteženost. Naučnici sada vjeruju da je možda umro od nasljedne bolesti, jer je samo jedan lom na njegovom tijelu bio prije njegove smrti.  

Detaljna otkrića prikazana su u BBC-jevom dokumentarcu “Tutankhamun: The Truth Uncovered”, koji je premijerno prikazan u nedjelju.  

Istinu o Tutankamonovim roditeljima otkrio je Albert Zink s Instituta za mumije i ledenog čovjeka u Italiji, proučavajući DNK egipatske kraljevske obitelji. Otkrio je da je Tutankamon sin faraona Akhenatena, poznatog i kao kralja-heretika, i njegove sestre. Incest nije bio zabranjen u starom Egiptu, a Egipćani nisu bili svjesni zdravstvenih posljedica po dijete iz takvog odnosa.  

Isto tako nemalo važna je i činjenica da je u Tutankamonovoj grobnici bilo pronađeno čak 130 korištenih štapova za hodanje, koji isto tako podupiru činjenicu da je šepao na jednu nogu, prenosi Dnevnik.hr.