Naučnici se nadaju da će u septembru imati vakcinu protiv korona virusa

Nauka 14. apr. 202016:40 > 16:42
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Tim sastavljen od stručnjaka iz Italije i Velike Britanije ubrzano radi na razvoju vakcine protiv koronavirusa, koja bi mogla biti spremna već u septembru ove godine.

Projekat zajedno provode italijanska kompanija “Advent-IRBM“ sa sjedištem u gradu Pomezia, južno od Rima, i Institut “Jenner“ pri Oxfordu.

Tim naučnika je već poduzeo potrebne aktivnosti kako bi ubrzali testiranje vakcine na ljudima koje bi trebalo početi u Velikoj Britaniji krajem aprila.

Piero Di Lorenzo, CEO i osnivač Advent-IRBM-a, izjavio je da će prva testiranja biti urađena na volonterima.

“S obzirom na podatke prikupljene u posljednjih nekoliko sedmica, prve vakcine će krenuti za Englesku, gdje će početi testiranja na 550 zdravih dobrovoljaca”, kazao je Di Lorenzo.

Objasnio je da je tim stručnjaka odlučio da uradi testiranja na ljudima nakon što su potvrdili, kako je kazao, “netoksičnost” vakcine, koja je nastala kao rezultat efikasnih laboratorijskih ispitivanja.

“Ako prva faza kliničkih ispitivanja bude uspješna, očekujemo da će cjepivo biti spremno za upotrebu kako bi se već u septembru uradilo cijepljenje zdravstvenog osoblja i službenika za provođenje zakona”, rekao je Di Lorenzo.

Sarah Gilbert, stručnjakinja na Oxfordu, također je iskazala optimizam u pogledu rezultata testiranja, dodajući da je “80 posto sigurna“ da će vakcina koju je razvio njen tim djelovati.

Di Lorenzo je još kazao da su u toku razgovori sa grupom međunarodnih investitora i nekoliko vlada o konkretnoj investiciji, koja bi dodatno ubrzala razvoj vakcine i njenu industrijsku proizvodnju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), trenutno se radi na razvoju 70 vakcina u svijetu, od kojih su tri već dobile odobrenje za testiranje na ljudima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad