Predviđanja Isaaca Asimova iz 1964. danas postaju stvarnost

Nauka 20. okt. 201415:55 > 16:06
Podijeli:
Izvor: morgueFile

Veliki pisac čije je područje bila naučna fantastika, Isaac Asimov, 1964. godine je zabilježio svoje pretpostavke o tome šta bi se značajno moglo desiti u narednih 50 godina.

Isaac se, pišući, zamislio u posjeti Svjetskom sajmu u 2014. godini. On je svoj veliki doprinos dao u svojim radovima u oblasti naučne fantastike, a poseban naglasak je stavio na robote i tehnologiju.

Asimov je bio fasciniran naukom i tehnologijom i pretpostavkom da će jednog dana oni raditi prave, svakodnevne stvari i danas je nevjerovatno kako su njegova predviđanja bila precizna.

Čovjek će nastaviti da bježi od prirode zbog stvaranja okoline koja mu više odgovara

 Stvaranje odgovarajućeg prostora ne podrazumijeva preoblikovanje prirodnog okruženja. To je najbolje ilustrovati pomoću popularne multiplayer igre, kao što je World of Warcraft. U kojem svijetu bi radije živjeli? U prvom gdje radite za stolom cijeli dan za platu ili u drugom u kojem posmatrate borbe čudovišta.

Ovo su Asimova predviđanja:

Kuhinjski aparati će sami pripremati jela

– Tek odnedavno vidimo trend “instant hrane” koju proizvođači pokušavaju napraviti tako da je bar donekle jestiva. Dva glavna proizvođača takve hrane su Soylent i Finska baza – Ambro, čiji proizvodi stižu u prodavnice početkom godine.

Roboti neće biti često korišteni, niti usavršeni u 2014. – ali će biti prisutni

“Govoreći u svoje ime, Roomba 880 je sjajan primjer tehnologije robota. Ipak oni nisu kućanski aparati koji će biti najčešće korišteni, ali definitivno postoje i mislim da su vrlo dobri u obavljanju svog zadatka”, smatra Dylan Love, autor teksta.

“Mnogo truda će biti uloženo u dizajniranje automobila čije će se upravljanje odvijati po automatizmu sa što manje čovjekovog utjecaja”, bilo je Asimvo predviđanje. Ovo je prilično jednostavno – automobil bez vozača je jedan od Googleovih velikih projekata. I on uskoro stiže na ulice.

Izvor : morgueFile

“Komunikacija će postati kombinacija slike i tona. Vidjet ćete osobu isto kao što je čujete putem telefona. Ekran neće služiti samo da vidite osobu s kojom razgovarate već i za dokumente, fotografije i čitanje knjiga”, predvidio je tada pisac.

Danas koristimo Skype i FaceTime, a inače uvijek tražimo način da vidimo lice osoba s kojima razgovaramo u stvarnosti. Ovo radimo pomoću tableta i pametnih telefona, koji se također koriste za čitanje i pregledanje fotografija. Ovo je ogroman uspjeh za Asimove pretpostavke iz 1964. godine.

Pretpostavlja se da će 2014. godine svjetska populacija brojati 6.500.000.000 ljudi, a da će SAD imati 3,5 milijarde stanovnika.

Asimov se precijenio za broj stanovnika, kako u SAD-u tako i za cijeli svijet. Ipak, njegova nagađanja o okruženju stanovnika su prilično tačna.

“Svijet 2014. godine će imati nekoliko rutinskih poslova koje čovjek neće moći obavljati kvalitetnije od robota. Zbog toga, čovječanstvo će postati rasa zavisnika o tehnologiji”, napisao je tada.

Iako ovo nije scenario iz filma “Matrix”, jako je blizu njega i već se nalazi oko nas. Tehnologija i mašine još uvijek nisu potpuno zarobile ljude, ali su dokazale svoj značaj i vrijednost toliko da postoje ljudi čije se puno radno vrijeme svodi na održavanje mašina (računara ili robota) kako bi radili bez problema i efikasno. Mi to ne radimo zato što nas mašine prisiljavaju, već zato što preferiramo i želimo svijet u kojem mašine rade određene poslove koje čovjek ne želi, navodi se u tekstu koji je objavio Business Insider.