Dan planete Zemlje: Kako pomažemo prirodi dok sjedimo u svojim kućama

Nauka 22. apr. 202010:55 > 11:20
Podijeli:
Izvor: JOHN THYS / AFP

Čuvajući svoje i zdravlje svojih najbližih u doba pandemije korona virusa Covid-19, čuvamo i prirodu, koja je oživjela u posljednjih mjesec i više dana.

I dok nama zabrana svakodnevnih aktivnosti teško pada, prirodi ipak prija, a to pokazuju i informacije o okolišu koje se, sudeći po izvještajima, itekako oporavlja.

Nabrojaćemo nekoliko primjera dobre strane karantina po našu planetu:

Gledajući fotografije iz italijanskog grada Venecije mogli vidjeti velika poboljšanja u kvaliteti voda u slavnim kanalima koji prolaze kroz grad i kojima teče čista voda prvi put nakon mnogo godina, a u inače mutnim vodama sad se vide čak i ribe.

Izvor : REUTERS/Manuel Silvestri

– Također, plašljive planinske koze ušle su u pusti velški obalni grad Llandudno i lagano se šeću i razgledaju oko sebe.

– Japanski grad Nara poznat je po jelenima koji se smatraju izaslanicima bogova. Više od hiljadu ih redovno luta centralnim gradskim parkom, a posjetitelji ih mogu nahraniti pšeničnim keksima bez šećera. Ali, pošto posjetilaca sada zbog pandemije korona virusa nema, neki radoznali jeleni istražuju trgovine i restorane i traže hranu.

– Puma je viđena kako se šeta pustim ulicama u centru Santiaga, glavnog grada Čilea. Nakon sedam dana, njoj se pridružio još jedan njen srodnik. Pume žive u obližnjim Andskim planinama, a u posljednje vrijeme ih se sve češće viđa u Santiagu.

U predgrađu Capetowna pingvini su zauzeli prazne ulice. Grupa nekoliko pingvina snimljena je dok je uživali u pustim ulicama Simons Towna, kod Capetowna, budući da u njima nije bilo ljudi zbog mjera karantina.

– Stanovnici Pandžaba na sjeveru Indije očarani su pogledom na Himalaje koji su sada vidljivi s udaljenosti veće od 200 kilometara zbog čistijeg vazduha do kojeg je došlo uvođenjem karantina u zemlji zbog koronavirusa. Stanovnici grada Džalandhara, a pogotovo mladi koji još nikad nisu vidjeli planinu Dhauladhar bez pokrivača od smoga, kažu da se priroda liječi zbog uvođenja karantina, zatvaranja fabrika i ukidanja saobraćaja.

– Vazdušni saobraćaj je gotovo stao, što je, barem kratkoročno, donijelo značajna smanjenja u emisiji štetnih gasova.

– Zbog pandemije virusa COVID-19 nivo zagađenja u pojedinim zemljama Evropske unije pao je za oko 50 posto, saopštila je to nedavno Evropska svemirska agencija (ESA). Kako se navodi, nivo azot dioksida smanjio se za 50 posto u pojedinim gradovima, a taj pad poklapa se sa striktnim karantinskim mjerama uvedenim širom Evrope.

– Izvor virusa korona još je upitan, ali mnogi upiru prstom u pangoline, ugroženu vrstu sisara, koju Kinezi vole da konzumiraju. Kina je zbog toga objavila trenutnu i sveobuhvatnu zabranu trgovine ugroženim životinjama i njihovu konzumaciju. Pretpostavlja se da će nakon ove epidemije o konzumaciji divljih životinja dobro razmisliti i u drugim djelovima svijeta.

Izvor : REUTERS/Chaiwat Subprasom/File Photo/File Photo

Naučnici i aktivisti već decenijama upozoravaju da čovječanstvo ugrožava i planetu i vlastiti opstanak, a sada nam je jasno koliko je ograničenje ljudskog uticaja blagotvorno na prirodu.

Povodom Dana planete Zemlje u jeku korona virusa, trebali bismo razmisliti da nam je karantena i svojevrsna opomena o našem odnosu prema svome okolišu, da čuvamo i pazimo na svoju prirodu kako bismo mogli uživati u njenim blagodetima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad