Znanstvenik: Cjepivo za Kinu ne mora biti efikasno za SAD ili Hrvatsku

Nauka 24. apr 202019:07 > 19:49
Podijeli:
Izvor: N1

Gost Dnevnika N1 televizije bio je voditelj laboratorija Institura Ruđer Bošković, Oliver Vugrek koji je govorio o sjajnom uspjehu hrvatske znanosti – otkrivanju sekvence genoma virusa uzročnika bolesti COVID-19.

„Određivanje genoma je prvi korak u razumijevanju virusa, bez toga se ne može pokrenuti ni razvoj lijekova ni razvoj cjepiva“, rekao je Vugrek i naglasio koliko je važno da smo identificirali virus vlastite populacije.

„On se može razlikovati od Kine do Amerike, mi moramo znati za Hrvatsku koji je slijed genoma, jer već sada, na početku pandemije, postoje te razlike“, objašnjava Vugrek, koji smtra da će pronalazak cjepiva uistinu trajati 12-18 mjeseci, koliko i procjenjuju svjetski znanstvenici.

„To što imamo sekvence naših virusa je važno jer promjene mogu biti koordinirane tijekom bolesti, ako soj ima promjenu može vam reći hoće li se razvijati teži oblik bolesti. To treba uzeti u obzir kod razvoja cjepiva“, kaže Vugrek i dodaje da razvoj cjepiva u Kini ne znači da će sto posto efikasno djelovati na populaciju SAD-a ili Hrvatske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad