"Gilead": Naš lijek pokazao pozitivne rezultate u liječenju COVDI-19

Nauka 29. apr 202017:44 > 17:45
Izvor: Ulrich Perrey via Reuters

Američka laboratorija "Gilead" objavila je danas da je njen lijek remdesivir pokazao "pozitivne" rezultate kod oboljelih od COVID-19 u velikom kliničkom testiranju vođenom zajedno sa američkim Institutima zdravlja.

“‘Gilead Sciences’ ima saznanja o pozitivnim podacima proizašlim iz studije koju je sproveo Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti na njenom antiviralnom lijeku remdesivir za liječenje COVID-19”, navela je kompanija bez dodatnih detalja.

U studiji je testiran remdesivir u odnosu na upotrebu uobičajenih lijekova na blizu 800 hospitalizovanih pacijenata širom svijeta zaraženih korona virusom. Glavni pokazatelj je koliko dugo je potrebno pacijentu da se oporavi, prenosi AP.

Remdesivir se daje intravenozno i namijenjen je da utiče na enzim koji reprodukuje virusni genetski materijal. U testovima na životinjama za Sars i Mers, bolesti izazvane sličnim korona virusima, taj lijek je pomogao da se spriječi infekcija i ublažio težinu simptoma kada je dat dovoljno rano u toku bolesti. Međutim lijek nigdje u svijetu još nema dozvolu za upotrebu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad