Moderna ubrzava rad na cjepivu protiv korona virusa

Nauka 07. maj. 202019:40 > 19:50
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je u četvrtak da je ubrzala rad na razvoju eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 i da očekuje da će početkom ljeta započeti s kasnijim fazama kliničkih ispitivanja.

Tvrtka iz Massachusettsa objavila je da će ubrzo započeti klinička ispitivanja srednje faze, a glavni izvršni direktor Stéphane Bancel rekao je da postoji mogućnost da 2021. dobiju odobrenje za oglašavanje lijeka koji nosi naziv mRNA-1273.

Moderna je jedna od brojnih biotehnoloških tvrtki koje nastoje razviti učinkovito cjepivo protiv covida-19 od kojeg je u svijetu umrlo više od 262.000 ljudi, a zaraženo je 3,77 milijuna.

Za tu respiratornu bolest koju uzrokuje novi korona virus još nema odobrenog lijeka ni cjepiva, premda se neke pacijente liječi nekim lijekovima koji su dobili odobrenje za korištenje u kriznoj situaciji.

Moderna je ranije kazala da očekuje da će klinička ispitivanja srednje faze početi u ovom tromjesječju, a kasnije faze na jesen.

Njezino eksperimentalno cjepivo sada je u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Ta je američka tvrtka do sada najviše odmakla u razvoju cjepiva protiv covida-19. Zbog toga joj je jako porasla vrijednost dionica.

Moderna je prošli tjedan sklopila sporazum sa švicarskim proizvođačem lijekova Lonza Group AG u cilju brže proizvodnje potencijalnog cjepiva.

Kompanija je prošli mjesec dobila 483 milijuna američkih dolara od američke vladine agencije za brži razvoj cjepiva.

Ranije ovaj tjedan, Pfizer i BioNTech SE objavili su da su počeli isporučivati svoja cjepiva protiv korona virusa za inicijalna ispitivanja na ljudima u SAD-u, u nadi da će u listopadu dobiti odobrenje za korištenje lijeka u SAD-u po ubrzanoj proceduri zbog zdravstvene krize.

Johnson & Johnson planira započeti ispitivanja na ljudima do rujna kako bi početkom 2021. bilo spremno za odobrenje po ubrzanoj proceduri zbog krizne situacije.

Stručnjaci ne očekuju da će ijedno cjepivo biti odobreno prije najranije 2021., jer cjepiva moraju proći opsežna ispitivanja na ljudima prije nego li budu spremna za korištenje na stotinama milijuna ljudi, ako ne milijardama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad