Kineski svemirski brod vratio se na Zemlju

Nauka 08. maj 202010:19 > 10:22
Izvor: China Daily via REUTERS

Prototip novog kineskog svemirskog broda "uspješno se spustio" danas nakon povratka iz orbite, saopštila je kineska agencija za svemriske letove, što je značajan korak u ambicioznom planu Pekinga da izgradi stalnu svemirsku stanicu i pošalje astronaute na Mjesec.

Svemirski brod je lansiran prije četiri dana i bezbjedno se vratio na predviđenu lokaciju, objavila je agencija.

U saopštenju se navodi da je potvrđeno da je struktura kabine na mjestu spuštanja kompletna i neoštećena, prenio je AFP.

Svemirski brod lansiran je zajedno sa teretnom kapsulom na novom tipu rakete iz svemirskog centra Venčang, na južnom ostrvu Hajnan.

Svemirska agencija saopštila je da je brod proveo u orbiti dva dana i 19 časova i da je obavio veliki broj eksperimenata. Njegovim povratkom potvrđena je i efikasnost njegovog toplotnog štita.

Kina se nada da će ovaj svemirski brod jednog dana transportovati astronaute na svemirsku stanicu, čija gradnja bi trebalo da bude završena 2022. godine, a na kraju i na Mjesec.

Današnji bezbjedni povratak svemirskog broda na Zemlju uslijedio je nakon što je teretna kapsula doživjela “anomaliju” tokom povratka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad