I Amazonska prašuma pati zbog koronavirusa

Nauka 23. maj. 202012:30 > 12:32
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Nacho Doce//File Photo

I Amazonska prašuma, važna za ravnotežu svjetske klime i borbu protiv klimatskih promjena, pati zbog pandemije koronavirusa koja je ubrzala njezinu deforestaciju i degradaciju, piše BBC.

U prva četiri mjeseca 2020. deforestacija je u Amazoniji narasla za 55 posto u odnosu na prošlu godinu jer se kriza oko pandemije koristi za ilegalno krčenje šume.

Deforestacija, ilegalno rudarenje i požari na najvišoj su razini u 11 godina, a znanstvenici upozoravaju da se brzo približavamo točki s koje nema povratka i nakon koje Amazonija više neće funkcionirati kako bi trebala.

Ta najveća i najraznolikija tropska prašuma na svijetu dom je za 33 milijuna ljudi i tisuća vrsti biljaka i životinja, prenosi BBC.

Otkad se u ožujku koronavirus proširio Brazilom, savezna država Amazonas bilježi najveći broj zaraženih, a u isto vrijeme ima i najnerazvijeniji zdravstveni sustav.

Zbog toga su se povukli mnogi od onih koji rade na zaštiti i očuvanju prašume, što su iskoristili krivolovci, ilegalni rudari i drvosječe.

Brazilske vlasti poslale su vojsku na amazonsko područje kako bi štitila prašumu, no kritičari tvrde da vladina retorika i mjere zapravo ohrabruju ilegalnu sječu šume.

Brazil i Bolivija su već bile među pet država s najvećim gubitkom šume 2018. godine, a 2019. su zabilježile i porast šumskih požara.

Znanstvenici u isto vrijeme upozoravaju da bi se zbog trenutne stope deforestacije mogli ubrzati efekti klimatskih promjena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad