Poljaci dižu spomenik Wikipediji

Nauka 21. okt. 201412:53 > 12:55
Podijeli:
Izvor: EPA

Najmanji poljski univerzitetski grad u srijedu će inaugurirati spomenik Wikipediji, najvećoj svjetskoj internetskoj enciklopediji, u znak priznanja demokratskoj prirodi tog web projekta i društvenom naporu kojim se vodi.

Četiri muške figure koje iznad glava nose velik globus sastavljen od puzzli, što je simbol Wikipedije, rad armenskog kipara Mihrana Hakobjana, bit će u srijedu otkriven u Slubicama, poljskom gradiću na zapadnoj granici s Njemačkom.

Krzystof Wojciechowski, direktor Collegium Polonicuma, godinama se borio za postavljanje spomenika Wikipediji. Kada mu je prije četiri godine sinula ta ideja, niko mu nije htio pomoći u finansiranju.

Na kraju je to pristao učiniti gradonačelnik Tomasz Cisewicz i uplatio 15.000 eura iz gradskog budžeta, računajući, između ostaloga, kako bi spomenik Wikipediji mogao privući turiste.

U svijetu u kojem mnogi crpe samopouzdanje iz broja sljedbenika na Twitteru ili ‘lajkova’ na Facebooku, Wikipedija sa svojih 30 miliona članaka na gotovo 300 jeziku revolucionaran je projekt, navodi Wojciechowski.

“To je kao obrana skromnih ljudi od čudovišnog egoizma”, rekao je Wojciechowski i odao priznanje bezimenim autorima Wikipedije koji ulažu golem trud i vrijeme u pisanje članaka.

“Za mene je to znak da je društvo još spremno i voljno učiniti nešto nesebično i da još ima nade za ovu civilizaciju”, rekao je.