Letjelica koja prevozi NASA-in robot ka Marsu upala u probleme

Nauka 30. jul. 202022:41 > 22:45
Podijeli:
Izvor: NASA/JPL-Caltech/Handout via REUTERS

Letjelica koja prevozi robot Perseverance američke svemirske agencije NASA ka Marsu zapala je u tehničke teškoće i sada radi koristeći samo neophodne funkcije, saopštila je NASA nekoliko sati poslije njenog lansiranja iz Floride.

“Podaci ukazuju da je letjelica ušla u stanje poznato pod nazivom stanje bez neuspjeha, vjerovatno zato što je njen dio bio hladniji nego što se očekivalo”, kada se našla u sijenci Zemlje, navela je američka svemirska agencija.

Kako se navodi, sada osoblje iz Misije Mars 2020. pravi kompletan bilans stanja letjelice.

VEZANE VIJESTI

NASA je danas lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Perseverance koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti. Robot treba da stigne do Marsa 18. februara 2021.

Ka Marsu su prošle nedjelje letjelice poslali i Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Sve tri misije treba da stignu do svoje destinacije u februaru poslije putovanja od sedam mjeseci i 480 miliona kilometara.

Američki robot je vozilo veličine automobila, tehnološki najsavremeniji ikad napravljen, sa brojnim kamerama, mikrofonima, bušilicama i laserima. Vozilo sa šest točkova koje ide na pogon plutonijuma treba da izvadi sitne geološke uzorke koje bi trebalo da se vrate nazad na Zemlju oko 2031. godine. Ukupan trošak je preko osam milijardi dolara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad