Odobren brzi test za korona virus s rezultatima za 15 minuta

Nauka 28. avg 202009:14 > 10:16
Izvor: N1

Abbott Labs je dobio hitno odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za svoj brzi test na antigene koji može detektirati zarazu covidom-19 u samo 15 minuta.

Ovako brzi test smatraju prekretnicom u borbi protiv koronavirusa, istaknuo je Brett Giroir iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Isto očito misle i investitori jer se zaliha testova gotovo rasprodala.

Radi se o testu BinaxNOW Covid-19 Ag Card, veličine kreditne kartice, koji će koštati pet dolara i dolazi u paketu s mobilnom aplikacijom. To će omogućiti građanima da pokažu svoj negativan test kad je to potrebno i obnove ga kad trebaj, piše CNN.

Ovaj test na antigene, koji se radi pomoću brisa nosa, koristi istu tehnologiju kao i test za gripu. Očekuju da će do listopada proizvesti 50 milijuna ovih testova što bi trebalo omogućiti testiranje milijuna ljudi.

BinaxNOW Covid-19 Ag Card je četvrti test na antigene koji je dobio hitno odobrenje za korištenje. Ove vrste testova nisu toliko pouzdane kao standardni PCR testovi, no brži su, jeftiniji i manje invazivni.

No, čini se da se Hrvatska neće moći uključiti u eventualnu nabavu tog testa. Kako je istaknuo dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, SAD je Abbott Labsu zabranio izvoz do kraja godine.

“Amerikanci su zabranili Abbottu izvoz testova i opreme do kraja godine, a sve od opreme koju proizvede Roche rezervirano je do proljeća”, rekao je Šostar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad