Koliko su učinkovite maske koje radimo sami kod kuće?

Nauka 18. sep. 202016:04 > 16:08
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Studije pokazuju da maske koje radimo sami kod kuće pomažu u borbi protiv širenja virusa poput Covida-19 u kombinaciji s čestim pranjem ruku i fizičkim distanciranjem. Mnoge od ovih studija usredotočene su na prijenos sitnih aerosolnih čestica. Međutim, istraživači kažu da govor, kašljanje i kihanje stvaraju veće kapljice koje nose čestice virusa.

Inženjer strojarstva Taher Saif vodio je studiju koja je ispitivala učinkovitost uobičajenih kućanskih tkanina u blokiranju kapljica, a nalazi su objavljeni u časopisu Extreme Mechanics Letters.

Čestice aerosola obično su manje od 5 mikrometara, ali veće kapljice promjera do oko 1 milimetar također se izbacuju kada netko kašlje ili kihne. Te veće kapljice predstavljaju problem jer se mogu probiti kroz neke vrste tkanina, razbiti se u manje kapljice i raspršiti se u zraku.

No, da bi pojedinac nosio masku, ona mora biti udobna i prozračna, navode istraživači.

“Maska izrađena od tkanine s niskom prozračnošću ne samo da je neugodna za nošenje nego izdahnuti zrak istiskuje oko kontura lica, pobijajući svrhu maske i pružajući lažni osjećaj zaštite”, navodi Saif.

VEZANE VIJESTI

Tim je testirao prozračnost i sposobnost blokiranja kapljica na 11 uobičajenih tkanina za kućanstvo, koristeći medicinsku masku kao mjerilo. Pri tome se testirala i nošena i nova odjeća, krpe, posteljina i materijal za posuđe, pri čemu su istraživači pazili i na građu, sadržaj vlakana, težinu, broj niti, prozirnost i brzinu upijanja vode.

“Testiranje prozračnosti ovih tkanina bio je jednostavan dio. Jednostavno smo izmjerili brzinu protoka zraka kroz tkaninu. Testiranje sposobnosti blokiranja kapljica malo je složenije”, rekao je Saif.

Tim je također izmjerio brzinu i veličinu čestica izbačenih iz inhalatora pomoću video zapisa velike brzine, prenosi Medical xpress.

Njihove analize otkrile su da kapljice napuštaju inhalator brzinom od oko 17 metara u sekundi. Kapljice puštene govorom, kašljanjem i kihanjem imaju brzinu u rasponu od 10 do 40 metara u sekundi, rekli su istraživači.

“Otkrili smo da su sve testirane tkanine znatno učinkovite u blokiranju čestica veličine 100 nanometara koje se prenose kapljicama i to na način sličan kao prilikom pričanja, kihanja i kašljanja. S dva ili tri sloja, čak i propusnije tkanine, poput tkanine za majice, postižu učinkovitost blokiranja kapljica sličnu onoj medicinske maske, a istovremeno održavaju usporedivu ili bolju prozračnost”, kazao je Saif.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad