Nobelovac: Žene kad kritikuješ plaču ili se zaljube u tebe

Nauka 11. jun 201511:12 > 11:21
Podijeli:
Izvor: EPA

Britanski nobelovac dao je ostavku na mjesto počasnog profesora univerziteta u Londonu zbog izjave da žene u nauci "samo stvaraju probleme", prenio je BBC u četvrtak.

Univerzitet je saopćio da je sir Tim Hunt dao ostavku na fakultetu za biomedicinske znanosti.

On je na jednoj konferenciji rekao da žene u laboratoriju “plaču” kada ih se kritizira i “zaljubljuju” u muške kolege. Hunt je BBC-u izjavio da “to nije mislio” i da mu je “jako žao”.

“Naš univerzitet bio je prvi u Engleskoj koje je upisivao žene pod istim uslovima kao muškarce, pa smatramo da te izjave nisu u skladu s našom politikom jednakosti spolova”, stoji u saopćenju.

Hunt (72), koji je 2001. dobio Nobelovu nagradu za medicinu zbog rada na diobi stanica, rekao je na konferenciji u Južnoj Koreji 9. juna da bi “djevojke” trebalo držati dalje od laboratorija jer ometaju muškarce.

“Reći ću vam koje su teškoće u radu s djevojkama. Tri se stvari događaju kada su u laboratoriju: zaljubite se u njih, one se zaljube u vas, a kada ih kritikuješ onda plaču”, objasnio je tada Hunt.

“Jako, jako mi je žao što sam to rekao, to je grozno. Uopće nisam to mislio. Samo sam htio biti iskren”, izvinio se nobelovac.