Zuckerberg održao govor na kineskom jeziku

Nauka 23. okt. 201410:26 > 11:14
Podijeli:
Izvor: EPA

Suosnivač društvene mreže Facebook Mark Zuckerberg (30) održao je na kineskom jeziku polusatni govor u prepunoj sali prestižnog kineskog univerziteta Cingua, a studenti su njegovo obraćanje pozdravili aplauzom.

Facebook je zabranjen u Kini, podsjetila je agencija AFP, koja je dodala da je Zuckerberg svojim govorom na kineskom očigledno htio da osvoji “srca i umove” u Pekingu.

Zuckerberg je govorio o raznim temama, uključujući njegovu filozofiju osnivanja kompanije, njegove poglede na kineske inovacije ali i lične stvari kao što su omiljene boje, omiljeno kinesko jelo i kinesko-američka porodica njegove supruge Priscille Chan.

“Želim da studiram kinesku kulturu”, rekao je Zuckerberg, koji je naveo da mu “učenje jezika pomaže da uči o kulturi”.

“Zato, pokušavam da naučim jezik. Također, ja volim izazove”, istakao je Zuckerberg.

“Veoma je teško razvijati kompaniju. Mnoge stvari ne idu glatko. Morate da donosite neke teške odluke. Možda ćete morati da otpustite neke ljude”, rekao je Zuckerberg.

 “Ako ne vjerujete u vašu misiju, vrlo lako se odustaje. Mnogi osnivači odustaju. Ali, ne i najbolji”, istakao je suosnivač “Facebook” kompanije.

Facebook nije dostupan u Kini od 2009. godine kao ni druge velike svjetske društvene mreže kao što su Twitter, YouTube i Instagram, koje se nalaze na crnoj listi Komunističke partije Kine.

Uprkos tim mjerama, mnoge kineske državne novinske organizacije i vladina tijela održavaju naloge na društvenim mrežama, a zvaničnici kompanije “Facebook” često borave u Pekingu, učestvuju u radu konferencija posvećenih tehnici i sastaju se sa biznismenima i zvaničnicima vlade.

Zuckerberg je četiri puta boravio u Kini.

Početkom ove sedmice imenovan je za člana savjetodavnog odbora u školi za ekonomiju i menadžment Univerziteta Cingua, što je, korak dalje u jačanju odnosa kompanije sa Kinom, navela je francuska agencija.