Slučaj mladića koji pokazuje da nam hitno treba vakcina

Nauka 13. okt 202012:25 > 12:27
Podijeli:
Izvor: Pixabay

I dok su neki 'priželjkivali' infekciju korona virusom, kako bi antitijelima 'zaštitili' svoj organizam i zaobišli vakcinaciju, naučnici su objavili loše vijesti – to vjerovatno nije moguće.

Dokaz dolazi iz američke savezne države Nevada, gdje se pacijent dva puta zarazio s dvije različite vrste novog korona virusa, a oba puta prebolovao Covid-19. U drugom slučaju, s vrlo teškom kliničkom slikom koja je zahtijevala bolnički tretman i priključivanje na aparat s kisikom.

Neimenovani pacijent je prvi ovakav primjer u Sjevernoj Americi, prema izvještaju kojeg je Lancent Infectious Diseases žurnal objavio u ponedjeljak.

Štaviše, ovaj Amerikanac čak nije bio ni tipični primjer osobe koja bi lako oboljela od Covid-a jednom a kamoli dvaput. Radi se o 25-godišnjaku, bez bilo kakve historije zdravstvenih stanja koji bi povećali rizik od bolesti, navode autori izvještaja. Nije uzimao lijekove koji bi pritiskali njegov imuni sistem, nije bio HIV-pozitivan, a broj ćelija je bio u granicama normale, dodaju.

Prve simptome osjetio je krajem marta, a sredinom aprila su već postali ozbiljni da bi testiranje pokazalo kako je pozitivan na prisustvo korona virusa.

Pacijent se oporavio u kućnoj izolaciji, a simptomi bolesti su nestali za devet dana.. Dva uzastopna testa napravljena 9. i 26. maja pokazali su da je pacijent Covid-negativan.

Ali, pogoršanje je osjetio opet samo dva dana kasnije. Simptomi su se mijenjali na dnevnoj bazi – prema težim. Već 5. juna imao je probleme s disanjem, a rendgenski snimak je pokazao upalu pluća. Test na korona virus bio je pozitivan.

Stručni tim s Nevada Institute of Persnonalized Medicine tvrdi kako činjenica da je ovaj pacijent imao pozitivan test dva puta, u rasponu od 48 dana, jasno govori kako se radi o dvostrukoj zarazi. Tome u prilog govori i činjenica da se u međuvremenu testirao još dva puta, i oba puta bio negativan.

Detaljne analize su pokazale kako je isti pacijent bio zaražen s novim korona virusom, koji nije bio identične strukture, kažu naučnici i negiraju mogućnost da je virus kojim je prvi put bio zaražen ostao u tijelu te mutirao i izazvao bolest po drugi put. To je jako malo vjerovatno, dodaju.

Rezultati pokazuju kako preboliti infekciju korona virusom jednom ne znači nužno da smo postali imuni na taj virus, dodaje tim s nevađanskog instituta, predvođen doktorom Richardom Tillettom.

Iako još nije jasno da li i kada ćemo se moći osloniti na sticanje imuniteta prirodnim putem, tj kroz infekciju, tek kada 70 do 80 posto populacije postane imuno, virus će teško pronalaziti put kroz kolektivni imunitet i proglasit će se kraj pandemije, zaključuju stručnjaci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad