Studija: Planine Plutona prekrivene zaleđenim metanom, ne ledom

Nauka 16. okt 202019:12 > 22:50
Podijeli:
Izvor: Handout / NASA / AFP

Pluton, nekada planeta na rubu Sunčevog sistema, oduvijek je privlačila pažnju astronoma, pogotovu od kako je NASA 2015. snimila zapanjujuće i divne fotografije ovog nebeskog tijela.

Detaljno su godinama ove fotografije proučavane, ali i dalje nisu otkrivene sve tajne o Plutonu, kome je Cerera “preotela” status planete.

U studiji objavljenoj u Nature Communications, istraživači su pojasnili zašto su posebni atmosferski procesi odgovorni za zaleđene vrhove na planinama na Plutonu. Snijeg je, međutim, kako misle naučnici, prije zaleđeni metan koji se akumulirao na vrhovima planina na Plutonu, nego padavine iz “prostora iznad”.

“Pluton je prekriven brojnim “nanosima” metana, ili razblaženim nitratima ili ledom obogaćenim metanom… Porijeklo ovih nanosa je ostalo enigma. Ovde prijavljujemo da su sastavljene od metan-leda”, napisali su istraživači.

Oni smatraju da su ti nanosi prije nastali kondenzovanjem metana na vrhovima planina, nego padavinama kakve su nam poznate na Zemlji. Tu su se zaledili i stvorili sličan estetski doživljaj kao onaj koji imamo kada gledamo planine prekrivene snijegom na našoj planeti.

No, naučnici se pitaju, kako je sve ovo moguće kada je apsolutna temperatura smrzavanja na Plutonu 204.4 stepeni Celzijusovih ispod nule?

Pa, to je zato što je atmosfera Plutona totalno suprotna Zemlji kada je u pitanju širenje toplote.

Na Zemlji su najtoplija područja blizu površine, a što više idete nagore, to je temperatura niža.

Na Plutonu se dešava totalno suprotno: Kada je Sunce najdalje, zapravo, više dijelove atmosfere zagrijava više nego površinu.

Najveća koncentracija metana je na njegovim najvišim visinama, a kada dođe u kontakt sa zaleđenim vrhovima kondenzuje se i zamrzne, stvarajući utisak zamrznutih planinskih vrhova.

Svakako tako izgledaju, ali, sigurno vam ne bi bilo toliko zabavno da se njima skijama spuštate kao, na primjer, u Alpima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad