Muškarci precjenjuju svoju inteligenciju

Nauka 24. jun 201514:40 > 14:42
Podijeli:
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Najnovije naučno istraživanje Univerziteta u Washingtonu je pokazalo da muškarci mnogo više studiraju prirodne nauke i matematiku zato što su skloni precjenjivanju svoje inteligencije.

U istraživanju je učestvovalo 310 osoba različitog uzrasta koje su nakon testa iz matematike imale zadatak da ocjene koliko su bile uspješne u rješavanju postavljenih zadataka.

Rezultati istraživanja su pokazali da su muškarci precijenili broj urađenih zadataka, dok su žene prilično precizno procijenile svoje aritmetičke sposobnosti.

U oblastima prirodnih nauka i tehnologije trenutno postoji veliki spolni jaz.

“Iako je objektivnost poželjna prilikom procjenjivanja vlastitih sposobnosti, u ovom slučaju pozitivna iluzija u vezi sa matematičkim sposobnostima mogla bi da bude vrlo korisna za žene”, rekla je profesorica Shane Bench.

Ona smatra kako bi to pozitivno djelovalo na samopouzdanje među ženskim osobama koje žele studirati prirodne nauke.

“To bi imalo pozitivan utjecaj na njihovo samopouzdanje čak i kada bi žene postigle slabije rezultate od željenih, što bi kod njih izazvalo želju za usavršavanjem matematičkih sposobnosti i njihovo obrazovno usmjerenje dalje navelo prema prirodnim naukama”, istakla je Bench.