U Egiptu pronađeno više od 100 netaknutih sarkofaga

Nauka 14. nov 202016:26 > 16:30
Izvor: AFP

Egipat je danas saopštio da je pronađeno više od 100 netaknutih sarkofaga starijih od 2.500 godina, što je najveće takvo otkriće ove godine.

Zapečaćeni drveni sanduci, koji su otvoreni na licu mjesta, pripadali su visokim zvaničnicima kasnog perioda Ptolomeja drevnog Egipta.

Pronađeni u tri nekropole na dubini od 12 metara u oblasti Sakara, južno od Kaira.

Arheolozi su u jednom sanduku pronašli mumificirano tijelo omotano platnom i ukrašeno hijeroglifima u boji.

Sakara, u kojoj se nalaze desetine piramida, drevnih manastira i grobnih mjesta životinja, predstavlja veliku nekropolu drevne egipatske prijestonice Memfisa.

AFP

Ovo značajno otkriće uslijedilo je mjesec dana nakon što je u istoj oblasti pronađeno 59 drugih dobro očuvanih sanduka, slične starine od oko 2.500 godina, navodi AFP.

“Sakara tek treba da otkrije sve svoje sadržaje, to je pravo blago”, rekao je ministar turizma i antikviteta Kaled al-Anani.

On je dodao da su iskopavanja u toku. “Kada god ispraznimo jednu grobnicu, uvijek pronađeno ulaz za drugu”, naveo je Al-Anani i dodao da je otkvireno više od 40 statua drevnih božanstava i posmrtnih maski, prenosi AFP.

Još dvije drvene statue pronađene su u grobnici sudije iz šeste dinastije, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog savjeta za antikvitete.

Sarkofazi će biti podijeljeni među više muzeja u Egiptu, uključujući Veliki egipatski muzej koji tek treba da bude otvoren u Gizi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad