Stvaran broj pozitivnih na koronavirus mogao bi biti šest puta veći

Nauka 20. nov 202008:23 > 08:26
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Stvaran broj osoba zaraženih koronavirusom vjerojatno je puno veći od detektiranog, odnosno od broja koji svakodnevno donose službeni podaci, upozorila je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Brojne se zemlje bore s obuzdavanjem širenja zaraze koronavirusa, a pritom im ne pomaže činjenica da u populaciji postoje brojni apsimptomatski, nedetektirani slučajevi.

Zato su australski znanstvenici izradili reverzibilnu metodu kojom se brojevi primjerice novih smrtnih slučajeva predviđaju unatrag, odnosno od trenutka smrti do trenutka infekcije. 

Uspoređujući nove procjene sa službeno potvrđenim slučajevima, tim stručnjaka uspio je predvidjeti “stvarnu” stopu zaraze. Prema njihovim rezultatima krajem kolovoza razina zaraze bila je šest puta veća od prijavljenih slučajeva, prenosi Science Alert.

Budući da se ova metoda ne temelji na širini testiranja u nekoj državi, ona može pomoći zdravstvenim stručnjacima da pripreme pojedina područja na širenje zaraze ako imaju ograničene kapacitete testiranja.

“Jednostavno rečeno, analizirali smo statističke podatke koliko je osoba preminulo od covida-19 u svakoj zemlji, a zatim smo unatraške otkrivali koliko je ljudi moralo biti zaraženo da uopće dođe do tolikog broja umrlih”, rekao je Steven Phipps iz istraživačkog tima u Australiji.

Prema njihovom modelu neke su zemlje bile uspješnije u izvještavanju o infekcijama. Primjerice, u Južnoj Koreji je stvaran broj zaraženih bio 2,6 puta veći od plasiranog, dok je primjerice u Italiji taj broj 17,5 puta veći.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Royal Society Open Science.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad