Novi kalkulator može pomoći odrediti tko bi se prvi trebao cijepiti

Nauka 12. dec 202011:50 > 12:45
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Istraživači iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg razvili su kalkulator za procjenu rizika od smrtnog ishoda kod osoba koje imaju covid-19. Nadaju se da bi kalkulator mogao biti koristan i u procjeni prioriteta za cijepljenje protiv koronavirusa.

Algoritam koji leži u osnovi kalkulatora koristi podatke iz postojećih velikih studija za procjenu rizika od smrtnosti od covida-19 na temelju dobi, spola, sociodemografskih čimbenika i niza različitih zdravstvenih stanja.

Naš kalkulatorpredstavlja kvantitativni pristup i trebao bi nadopuniti druge kvalitativne smjernice, kao što su one Nacionalne akademije znanosti i medicine, za utvrđivanje rizika i dodjelu cjepiva”, kazao je viši autor studije, dr. sc. Nilanjan  Chatterjee.

 Novi kalkulator za procjenu rizika predstavljen je u radu objavljenom u časopisu Nature Medicine. Podaci koje su istraživači prikupili mogu pomoći državama da planiraju cijepljenje.

Tko je izložen većem riziku?

Pokazalo se da su osobe starije dobi i oni s postojećim zdravstvenim stanjima izloženi većem riziku, a djeca i mladi najčešće imaju blaži oblik bolesti. Uz to, postoje i jasne etničke i rasne razlike – u SAD-u je veća smrtnost od covida-19 uočena kod Latinoamerikanaca i Afroamerikanaca nego među bijelcima, piše News medical.

Chatterjee i njegov tim razvili su svoj model rizika koristeći nekoliko skupova podataka povezanih s covidom, uključujući veliku britansku studiju te stope smrtnosti na državnoj razini koje je objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Na osnovu tog modela kreirali su kalkulator koji omogućuje korisniku da utvrdi individualni rizik na temelju čimbenika kao što su dob, spol, rasa / etnička pripadnost i povijest bolesti.

 Alat se može koristiti za definiranje rizika i za određenu skupinu, na primjer za određenu zajednicu, korporaciju ili sveučilište, na temelju kombinacije relevantnih čimbenika koji definiraju skupinu.

Chatterjee i njegove kolege očekuju da će njihov kalkulator biti koristan u postavljanju prioriteta za raspodjelu prvih doza cjepiva, ali i drugih preventivnih materijala, poput N95 maski. Prema smjernicama Američke nacionalne akademije znanosti, inženjerstva i medicine medicinski djelatnici su u kategoriji najvećeg prioriteta kada je riječ o cijepljenju. Nakon medicinskih djelatnika slijede starije osobe te oni s postojećim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa.

Osobe koje imaju dijabetes ili su pretile su izložene većem riziku, ali Chatterjee pojašnjava da njihov kalkulator uzima u obzir više čimbenika pri izračunu rizika za svakog pojedinca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad