Studija otkrila zašto veliki broj pacijenata ne osjeća nikakve simptome covida

Nauka 14. dec 202009:28 > 09:32
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Od gubitka osjeta mirisa, štucanja do puno težih neuroloških komplikacija, simptomi covida su prilično različiti. Postoje i slučajevi asimptomatskog prijenosa virusa u kojem osoba nema nikakvih simptoma. Dok ne postoje konkretni dokazi zašto su neke osobe asimptomatske, rizik od asimptomatskih pacijenata može biti opasniji od ostalih.

Dok se asimptomatski pacijenti oporavljaju puno lakše nego ostali, asimptomatski nositelji mogu biti veliki rizik za širenje covida-19, s obzirom na to da ih je teško otkriti. Postoji još jedan razlog zašto su asiptomatski pacijenti jedinstveni prema covidu-19 i on im ne nanosi nikakvu bol, u usporedbi s ostalim pacijentima, otkrila je studija provedena u SAD-u.

Studija koju je provelo Sveučilište u Arizoni, SARS-COV-2, smrtonosni virus koji uzrokuje infekciju covidom-10 kod ljudi može ustvari utjecati na određene ćelije u tijelu koje olakšavaju bol i tako pacijenti ne osjete nikakve simptome, piše Times of India

Najnovije istraživanje otkriva i zašto asimptomatski pacijenti ne osjete nikakve simptome, ali nastavljaju širiti zarazu u velikom broju.

Kako tvrdi doktor Rajesh Khanna, profesor na Medicinskom fakultetu u Tucsonu, razlog zašto neki pacijenti nemaju simptoma je zato što virus može uzrokovati smanjenje boli, posebno u ranoj fazi. S obzirom na to da takvi pacijenti ne osjećaju nikakve promjene, oni se mogu ponašati uobičajeno i tako prenositi virus dalje, svjesno ili nesvjesno. Također, treba imati na umu da su najraniji dani infekcije oni kad je osoba najviše zarazni.

Studija, koja će uskoro biti objavljena u časopisu PAIN, međunardone udruge za studije boli tvrdi:

“Ima puno smisla u tome da je mogući razlog za veliko širenje covida-19 u je u tome što u ranoj fazi hodate okolo jer se osjećate dobro i nemate nikakve boli. Imate virus, ali ne osjećate se loše zato što nema boli. Ako možemo dokazati da je smanjenje boli ono što uzrokuje da se širenje covida-19 nastavlja, to je ogromna stvar”, stoji u studiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad