Antarktik u tri mjeseca pogodilo 30.000 potresa

Nauka 18. dec 202009:45 > 09:49
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Više od 30.000 potresa pogodilo je Antarktik od kraja kolovoza, prema sveučilištu Čile, što predstavlja skok seizmičkih aktivnosti koji intrigira znanstvenike koji proučavaju udaljeni, snježni kontinent.

Znanstvenici čileanskog sveučilišnog Nacionalnog seizmološkog centra kažu da su mali potresi te jedan snažniji jakosti 6 registrirani u tjesnacu Bransfieldu, stotinjak kilometara širokom prolazu između otočja Južni Shetland i Antarktičkog poluotoka.

Nekoliko tektonskih ploča i mikroploča dodiruju se u tjesnacu što rezultira čestim potresima no protekla tri mjeseca bila su neuobičajena, objavio je centar.

VEZANE VIJESTI

 “Većina seizmičkih aktivnosti koncentrirana je na početku slijeda, uglavnom tijekom rujna, s više od tisuću potresa dnevno”, objavio je centar.

Potresi su postali toliko česti da se sami tjesnac, koji se nekoć širio tempom od 7 ili 8 milimetara godišnje sada širi 15 centimetara godišnje, kaže centar.

“Radi se o dvadeseterostrukom povećanju… što sugerira da se upravo ove minute Južni šetlandski otoci odvajaju brže od Antarktičkog poluotoka”, kaže ravnatelj centra Sergio Barrientos.

Poluotok je jedno od mjesta na Zemlji koja se najbrže zagrijavaju i znanstenici pomno prate utjecaj klimatskih promjena na njegove ledenjake i sante leda.

No, klimatski znanstvenik Raul Cordero sa sveučilišta Santiago kaže da nije jasno kako potresi utječu na led u tom području.

“Nema dokaza da ova vrsta seizmičkih aktivnosti… ima značajni utjecaj na stabilnost polarnog ledenog pokrova”, dodaje Cordero.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad