Danas veliki zagrljaj planeta – rijetka konjukcija Jupitera i Saturna

Nauka 21. dec. 202010:49 > 10:53
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Manje od sat vremena dijeli nas od službenog početka zime, a prema podacima zvjezdarnice Zagreb, danas je i najkraći dan u godini, odnosno najkraće je vrijeme od izlaska do zalaska sunca, 8 sati, 40 minuta, i 27.5 sekundi.

Zemlja je blizu perihelu (točka u kojoj je Zemlja najbliže suncu), u koji ulazi 2.01.2021. u 14:50 po SEV-u. Ono što je zanimljivo da se danas, na zimski solsticij događa konjukcija planeta, Jupitera i Saturna, kakva se nije dogodila od 1623.godine, kažu mi u Hrvatskom astronomskom savezu.

Pročitajte još

Pojam konjukcija dolazi od latinske riječi coniunctio, što znači sveza, a označava raspored dvaju nebeskih tijela kad se, gledano sa zemlje, približe jedno drugomu na najmanji razmak. Jupiter i Saturn će se privodno naći u istoj točki, postat će jedno tijelo, i sjaj će biti veći, kako su jedno uz drugo.

No, to će biti samo privid, planeti će biti milijunima kilometara daleko jedan od drugog. Zanimljivo je da se smatra da su tri mudraca najvjerojatnije vidjela konjukciju, i protumačili su je kao betlehemsku zvijezdu koja ih je vodila do Betlehema.

Najbolje vrijeme za promatranje konjukcije planeta je odmah nakon zalaska sunca, u 16:14, pa do cca 18 sati, kad biste trebali gledati na jugozapad. Ne treba vam teleskop, jer će se konjukcija moći vidjeti golim okom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad