Stephen Hawking objavio prvi post na Facebooku

Nauka 25. okt. 201411:15 > 13:21
Podijeli:
Izvor: EPA

Za zanimljiv dan na društvenim mrežama uz britansku je kraljicu Elizabetu, koja je u petak odaslala svoj prvi tweet zaslužan i najpoznatiji teorijski fizičar još od Alberta Einsteina, Stephen Hawking koji se Facebooku pridružio 7. oktobra, a u petak je objavio svoj prvi post.

U kratkome vremenu veliki je naučnik skupio više od milion sljedbenika.

“Oduvijek me zanimalo zbog čega postoji svemir. Vrijeme i prostor zauvijek mogu biti misterij, što me nije spriječilo u potrazi za odgovorima na to pitanje. Veze među nama beskonačne su, a ja ću odsad ovo putovanje dijeliti s vama. Budite znatiželjni, znam da ću ja uvijek biti”, napisao je Hawking u svom prvom postu na Facebooku.

Odabir trenutka za Hawkingov “dolazak” na Facebook ne može biti bolji, piše Time navodeći da će se za nekoliko sedmica održati premijera biografskog filma o jednom od najvećih umova današnjice pod nazivom
“The Theory of Everything”.

Redatelj filma o životu Stephena Hawkinga je James Marsh. “Teorija svega” prati život mladog Hawkinga i otkriva pojedinosti o njegovu obrazovanju, privatnom životu, naučnom napretku, ali i o borbi s teškom bolešću. Fizičara oboljelog od amiotrofične lateralne skleroze utjelovio je mladi glumac Eddie Redmayne, a Hawkingovu suprugu Jane glumi Felicity Jones.

I dok brojni korisnici Facebooka postavljaju statuse o tomu što su doručkovali, od naučnika ovog formata na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža mogli bismo doznati zanimljive informacije o svemiru, ali i o bilo čemu drugome, piše američki časopis.