Istraživanje: Pametni telefoni mogu detektovati depresiju

Nauka 18. jul 201517:43 > 17:49
Izvor: N1info

Ako je suditi rezultatima Northwestern Univerziteta, pametni telefonu mogu otkriti nivo depresivnosti osobe, tako što će pratiti broj minuta koliko koristimo telefon dnevno, koliko često mijenjamo geografsku lokaciju, odnosno GPS rezultate.

”Sa senzorom telefona, kao i GPS analizom možemo otkriti depresivne simptome i nivo njihove ozbiljnosti bez da pitamo osobu bilo šta”, kazao je David Mohr, voditelj studije pomenutog Univerziteta, prenosi Reuters.

Studija je objavljena u Journal of Medical Internet Reasearch, a utemeljena je na uzorku od 28 ljudi, čije su lokacije, kao i upotreba pametnog telefona praćene svakih pet minuta.

Osobe koje pokazuju znakove depresije, svoj telefon koriste 68 minuta u prosjeku, dok oni manje ili nikako depresivni su u intervalu do 17 minuta.

Podaci ne otkrivaju na koji način osoba gleda u telefon, odnosno igra li igrice, čita li e-mailove ili slično, ali je, parem kako kaže Mohr, depresivna osoba radnije ”prilijepljena” uz ekran, nego da provodi vrijeme u društvu prijatelja.

”Ljudi kada koriste telefon, radije ne misle o teškim emocijama i problemima. Mi vidimo izbjegavanje problema tu, što je znak depresije”, kazao je Mohr.

Ovo istraživanje je pokazalo da osobe kojima fali dnevne rutine imaju veće šanse da postanu depresivne, kao i one osobe koje većinu vremena provode kući ili na malom broju lokacija.

‘Depresivci, i oni koji su skloni depresivnim fazama ne vole mijenjati mjesta. Nemaju motivaciju i povučeni su. Fali im energije da bi radili bilo šta drugo”, kazao je Mohr.

Istraživanje je tokom dvije sedmice nadzora nad 28 izabranih ispitanika bilo dodatno osvježeno standardizovanim upitnikom kojim se može i otkriti nivo depresije u osobi, a finalni rezultati su bili polovični. Ukupno 14 osoba nije imalo znakove depresije, dok ostalih 14 ih je pokazalo znakove od blage do ozbiljne depresije i njenih simptoma.

Na koncu, istraživači su potvrdili da će na osnovu nove studije vidjeti da li mogu razviti novi način liječenja ove psihološke bolesti, tako što će poticati ljude na socijalizaciju, mijenjanje navika, običaja i mjesta koje posjećuju.