Ispod pustinje pronašli ogroman okean!

Nauka 01. avg 201514:57 > 15:37
Podijeli:
Izvor: YouTube/screenshot

Kada zamislite pustinju velike količine vode vjerovatno vam ne padaju na pamet. Ali to bi se moglo promijeniti barem kada govorimo o pustinji Taklamakan koja se nalazi na sjeverozapadu Kine.

Dok su mjerili količine ugljen-dioksida (CO2) u pustinjskom zraku, naučnici su primijetili da koncentracija ovog plina rapidno opada u predjelu pustinje koji se zove Tarim.

To se najvjerovatnije događa zbog ogromnog podzemnog okeana koji je toliko velik da sadrži više vode od pet Velikih jezera u Sjevernoj Americi.

”Nikada u historiji ljudi se nisu ni usuđivali zamisliti da ispod pijeska postoji toliko vode”, rekao je profesor Li Yan s kineskog Iinstituta za ekologiju i geografiju, koji je bio vođa ovog istraživanja.

”Zbog ovog otkrića naša definicija pustinje morat će se promijeniti”, kazao je.

Naučnici već duže vrijeme sumnjaju da velike količine vode otopljene s obližnjih planina ‘cure’ ispod bazena, ali tačna količina vode je bila nepoznata.

Prije desetak godina naučnici su otkrili da CO2 nestaje na ovom području već 10 godina, ali nisu shvaćali zašto se to događa.

Kada su izmjerili količine CO2 na gotovo 200 lokacija u pustinji i usporedili ih s CO2 iz vode mogli su izračunati koliko je vode oteklo u podvodni bazen.

”Naša procjena prilično je konzervativna. Prava količina vode mogla bi biti puno veća”, rekao je Li, a piše Business Insider.

Izvor : NASA