Na internetu objavljeni podaci 32 miliona preljubnika

Nauka 19. avg 201513:18 > 14:55
Izvor: ENEX/screenshot

Oko 32 milijuna postojećih ili nekadašnjih korisnika online servisa za preljube danas ima itekako ozbiljan razlog za zabrinutost. Anonimni hakeri su, baš kako je i bilo najavljeno, na internetu objavili njihove osobne podatke

Još prošlog mjeseca hakeri okupljeni u grupu nazvanu Impact Team objavili su da su upali u bazu podataka online servisa Ashley Madison te uzeli osobne podatke zajedno s brojevima kreditnih kartica oko 32 milijuna korisnika. Tada su zaprijetili kompaniji Avid Life Media da će ih javno objaviti ne ugasi li ga.

Hakeri su se okomili na ovaj servis isključivo zato što ne vjeruju njegovim vlasnicima da brišu sve korisničke podatke nakon što ga oni prestanu upotrebljavati. Štoviše, za napuštanje Ashley Madisona potrebno je platiti 19 dolara, a samo od ove komponente usluge kompanija je prošle godine uprihodila gotovo dva milijuna dolara. Jednako tako, prema tvrdnjama hakera, velik broj profila na ovoj mreži ženskog roda izmišljen je kako bi se od preljubu nastrojenih muškaraca izvukao novac.

Ono najavljeno dogodilo se danas i na internetu je osvanulo oko 9,7 GB korisničkih podataka. Osobna imena, adrese, adrese e-pošte te transakcije kreditnih kartica na ovom servisu samo su neki od objavljenih podataka. Slaba je to utjeha pogođenim korisnicima, no Impact Team nije objavio cijele brojeve kreditnih kartica, nego samo posljednje četiri znamenke.

Vrijeme je isteklo! Avid Life Media nije uklonila svoje servise Ashley Madison i Established Men…”, stoji između ostalog u javnoj objavi hakera iz Impact Teama. I dodaju: “Našli ste svoje ime na popisu? Krivnja je na Avid Life Mediji, tužite ih i nastavite sa svojim životom. Naučili ste vrijednu lekciju. Sada vas je možda sram, no proći će.”

Ako kojim slučajem niste znali, Ashley Madison jedan je od popularnih online servisa za druženje, no s malo drugačijom idejom od ostalih. Servis, naime, nudi povezivanje između korisnika, ali isključivo u svrhu preljuba. Dovoljno je reći da im je jedan od slogana ‘Prevarite partnera – danas’, piše Tportal.