Sacksov genijalni um počivao na psihodeličnim drogama

Nauka 03. sep. 201510:04 > 10:09
Podijeli:
Izvor: Reuters

Britansko-američki psiholog, neurolog i pisac, Oliver Sacks, preminuo je u 82. godini života, a njegovo stvaranje bilo je građeno na redovnom korištenju teških droga.

Pored sjajnih knjiga, bio je odličan u radu s pacijentima. Ipak, ono što se manje zna jeste da je Sacks ispitivao i svoj um. To je objasnio u svojoj knjizi “Halucinacije” kada je govorio o eksperimentisanju s psihodeličnim drogama. Svakog dana Sacks je koristio LSD i amfetamine.

S tom praksom je počeo davne 1962. godine kada je počeo raditi na neurološkom odjelu u San Franciscu.

Na samom početku drogirao se jednom sedmično. Priča kaže da je jednom prilikom toliko halucinirao da je umislio da su ga posjetila dva prijatelja. Tek kasnije je shvatio da oni nisu tu, a zatim mu je helikopter sletio u sobu, dok je s paukom raspravljao o matematičkom paradoksu.

Pisanje knjiga je počeo nakon “tripa” od 96 sati.

Stvarno sam uživao u tome, no amfetamine ne bih nikada više uzimao. To je najopasnija droga. Drago mi je da sam probao psihodelične droge kao što je LSD. Tako sam shvatio za što je um sve sposoban. Doživljavao sam stroboskopske vizije ili kinematičke vizije, dakle, umjesto cijelih kontinuiranih scena, vidio sam samo isječke tj. određene slike koje bih analizirao”, rekao je Sacks i dodao da su mu droge pomogle da shvati svoje pacijente i pomogne im.