Musk: Fosilna goriva ćemo iscrpiti u svakom slučaju

Nauka 04. sep. 201514:30 > 14:33
Podijeli:
Izvor: AFP

Kompanija British Petroleum je objavila podatak da će čovječanstvo ostati bez nafte 2067. godine, zatim bez plina dvije godine kasnije i ugljena 2121. godine. Ipak postoji opcija da će se do tada otkriti novi izvori nafte duboko u okeanu, ali ni oni nisu vječni.

Osnivač Tesla Motorsa, Elon Musk za Business Insider je rekao: “Čovječanstvo trenutno provodi najgluplji eksperiment u historiji.”

On je kazao da što su veće promjene u hemijskom sastavu okeana i atmosfere zbog povećanih emisija CO2 to že biti veži rizik za Zemlju.

S obzirom da znamo da ćemo fosilna goriva i ovako i onako potrošiti, zašto bismo nastavili s ovim suludim eksperimentom? Možda da vidimo koliko štete možemo napraviti? Već sada znamo da će učinak na Zemlju biti negativan, a prevladavajuće mišljenje znanstvene zajednice kaže da će biti jako negativan“, smatra Musk.

Musk svoje poslovanje zasniva na ekološki prijateljskim tehnologijama (Tesla, SpaceX i Solar City).

Zbog toga je pokrenuo Tesla Motors s kojim želi ubrzati razvoj održivog transporta i razvijanje tržišta električnih automobila za široke mase. Ukoliko to zaživi isparavanje naftnih derivata će se smanjiti jer će automobili voziti bez fosilnih goriva.

Naučnici se slažu u tvrdnji da se ugljen treba prestati koristiti prije svih drugih fosilnih goriva. Kao održive načine energije u budućnosti se vide hidroelektrična energija, vjetar, sunčeva energija i geotermalna energija.