Radno vrijeme ne bi trebalo da počinje prije 10 sati

Nauka 09. sep 201511:16 > 15:31
Izvor: Morguefie

Tjeranje zaposlenih da rade prije 10 sati je ravno mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeti se ili se naći pod velikom količinom stresa, tvrdi profesor sa Oxforda.

Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinhronizovan sa uobičajenim radnim vremenom od 9-17, a to predstavlja “ozbiljnu prijetnju” efikasnosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju.

Dr. Paul Kelley sa Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali da prosječan 10-godišnjak neće moći pravilno da se fokusira na nastavu prije 8.30 sati dok bi 16-godišnjaci za najbolje rezultate trebalo da počnu u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomijeranje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio upravnik jedne srednje škole, promijenio je početak nastave sa 8.30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje tjeraju zaposlene da što ranije počnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

“Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebalo da počnu sa poslom u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći da promijenimo 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu”, naveo je on.