Naučnici riješili misteriju nastanka Zemljine kore

Nauka 23. sep 201512:45 > 13:45
Podijeli:
Izvor: Reuters/NASA

Istraživači vjeruju da su riješili misteriju nastanka Zemlje prije 4,5 milijarde godina gomilanjem stjenovitih tijela kao što su asteroidi i meteoriti po njenoj prvobitnoj kori. Naučnici u Francuskoj vjeruju da su razumjeli zašto je hemijski sastav Zemlje drugačiji od sastava meteorita koji su učestvovali u formiranju "Plave planete".

Zemlja ima manje sicilijuma i magnezijuma od meteroita, iako su ta dva hemijska elementa bila ključna za njen nastanak.

Naučnici su ocijenili da su meteoriti preuzeli od Zemlje sicilijum i magnezijum, te je ona izmijenila hemijski sastav i izgubila na masi.

Istraživači su proveli laboratorijske eksperimente kako bi rekonstruisali proces nastanka Zemlje i odredili hemijski sastav njene prve kore.

Poslije nastanka prve kore u čiji sastav ulaze meteroiti, kora je počela da se “kruni” tako što su se meteoriti od nje otkidali, odnoseći silicijum i magnezijum, navodi se u članku u britanskom naučnom časopisu “Nature Communications”.

Naučnici su otkrili da zbog toga meteoriti i asteroidi koji su bili u Zemlji sadrže znatno više silicijuma i isparljivih elemenata poput natrijuma i kalijuma nego ona.

“To se vjerovatno desilo u prvih 100 miliona godina postojanja Zemlje”, navodi se u studiji i dodaje da je planeta tada time izgubila oko 15 posto prvobitne mase.