Sporni sistem Volkswagena ima i 1,2 miliona Škoda vozila

Nauka 28. sep 201522:19 > 22:22
Podijeli:
Izvor: Reuters

Iz češke kompanije za proizvodnju automobila Škoda koja pripada Volkswagenu, kazali su kako je u 1,2 miliona njihovih vozila ugrađen sistem koji manipuliše testovima izduvnih gasova, zbog kojeg se najveći evropski proizvođač automobila našao u središtu skandala.

Glasnogovornik Škode Jozef Balaz u izjavi za češku televiziju kazao kako Volkswagen planira povući spomenuta vozila i pokriti troškove.

 Pokrenuta je opsežna istraga nakon što je utvrđeno da 11 miliona automobila Volkswagena ima ugrađen sporni sistem koji pokazuje pogrešne parametre emisije štetnih gasova.

Nakon što je svjetski automobilski gigant uzdrman najvećom aferom u historiji postojanja, čelni čovjek kompanije Martin Winterkorn dao je ostavku na mjesto direktora. Kakva je njegova uloga u skandalu i da li je bilo, otkriće istraga koju su danas otvorili njemački državni tužioci.

U saopćenju tužilaca navodi se kako je, nakon otkrića spornih sistema, na sud pristiglo deset optužbi na račun Winterkorna od kojih jedna iz samog Volkswagena.