Supermaterija lakša od dlake i jača od čelika

Nauka 29. sep 201512:45 > 12:49
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Kineski naučnici otkrili su supermateriju koja je tanja od dlake i jača od čelika.

Istraživači sa Instituta za keramiku Kineske akademije nauka u Šangaju objavili su da je supermaterija nastala prilikom konverzije grafenskih cijevi u stabilne ćelijske strukture poput dijamanta.

Naučnici smatraju da novootkrivena materija može bez savijanja izdržati 40 hiljada puta veći teret od svoje težine. Ono što je također specifično za ovu materiju je da se može smanjiti čak do pet posto svoje veličine te se ponovo vratiti u prvobitno stanje.

S obzirom na to da je otporna i na toplotu, pretpostavlja se da će se u budućnosti koristiti kao zaštita na oklopnim vozilima.

Ovo istraživanje objavljeno je u magazinu “Advanced Material”.

Grafen je inače dvodimenziona ugljična struktura debljine jednog atoma. Dvojica naučnika, Gejm i Novoselov, izdvojili su je 2004. godine iz parčeta grafita. Za izdvajanje su koristili ljepljivu traku (selotejp) i tako prvi put dobili minijaturne flekice tog materijala. Za ovo otkriće Gejm i Novoselov 2010. godine nagrađeni su Nobelovom nagradom u oblasti fizike.

Grafit debljine jednog milimetra sadrži tri miliona slojeva grafena naslaganih jedan na drugi, ali labavo međusobno povezanih.

Grafen je skoro u potpunosti providan, ali je istovremeno i toliko gust da ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz njega. Pored toga, elektricitet provodi jednako dobro kao i bakar. Kao materijal, grafen ima izuzetno specifična svojstva. To je veliki kristal, koji je veoma jak – 100 puta jači od čelika, a može se rastegnuti i do 20 posto.