Kako je student postao vlasnik Google.com za 12 dolara

Nauka 01. okt 201520:07 > 20:08
Izvor: Reuters/Michael Dalder

Sanmay Ved je za samo 12 dolara kupio jednu od najslavnijih internet domena svih vremena, Google.com.

Na svom LinkedIn profilu objasnio je način kako je to uradio, a inače je student na Babson Univerzitetu.

On se “poigravao” sa Google Domains servisom, kada je pronašao da je Google.com dostupan za samo 12 dolara. Kao svako racionalno ljudsko biće, stavio je domenu u svoju virtuelnu korpu za kupovinu, što mu je odobreno i tako je postao vlasnik jedne od najvidljivijih domena na svijetu.

Dobio je obavijest na Google Webmaster Toolsu da potvrdi kupovinu, što je i uradio, ali momenat trijumfa mu je trajao kratko, budući da je dobio obavijest od Google Domaina koja mu je otkazala kupovinu.

Budući da je Google vlasnik registracijske usluge koju je Ved koristio, lagano je vratio svoje vlasništvo, za razliku od Microsofta koji nije mogao vratiti izgubljeni Hotmail.co.uk 2003. godine u sličnom incidentu koji se dogodio.

Inače, ako je vjerovati njegovom LinkedIn profilu, Ved je radio za Google od 2007. do 2012. godine, a trenutno se nalazi na postdiplomskom studiju na Babsonu.

Ved je i sam znao da neće ostati vlasnik domene Google.com dugo vremena, ali je imao taj momenat sreće da na nekoliko minuta bude vlasnik jednog od simbola interneta.