Neuromarketing u BiH: Emocionalne reakcije u milisekundi

Nauka 02. okt. 201510:43 > 10:46
Podijeli:
Izvor: N1

Prije desetak godina, američki neurolog Reed Montagi izveo je zanimljiv eksperiment. Cilj je bio otkriti zašto je Coca Cola u SAD-u popularnija od Pepsija. Oba napitka su tokom testiranja bila bez etikete, a većina ispitanika je tvrdila da im je Pepsi ukusniji. No, kada su saznali šta piju, Coca Cola im je odjednom ponovo postala bolja.

Ismir Omeragić, direktor Valicona bio je gost u Novom danu govorio je o rastu neuromarketinga i u BiH.

Kazao je da je neuromarketing zapravo spoj neuroloških znanosti i marketinških istraživanja, a da ta metoda služi mjerenju nesvjesnih reakcija.

Do sada su mjerili preko 200 oglasa u regiji, a u proces je uključen i eyetracking, odnosno metoda gdje kroz pokrete očiju prate reakcije mozga.

“U istraživanjima znamo da postoje izazovi kada želimo izmjeriti emocionalnu reakciju racionalnim putem. To nam je bio izazov, budući da želimo znati emocionalnu reakciju bez da nekoga pitamo nešto”, kazao je Omeragić.

Sada je omogućeno i praćenje emocionalne reakcije ljudi i na nivou milisekunde, što će samo dovesti u pitanje tvrdnju “ko ne govori, taj i ne laže”.

Omeragić je pohvalio i kreativnu industriju u BiH, za koju je potvrdio da ne zaostaje za regionom i Evropom, te da daju nadu da će se u BiH raditi i snimati dobri oglasi ali i filmovi.

Kazao je da su se u početku bazirali samo na video oglase, ali da se to dosta proširilo te da svoje djelovanje planiraju još razviti i na nesvjesne reakcije poput okusa, ambalaže, pakovanja i slično.

“Proizvođači će tako moći konfigurisati svoje proizvode koji će zadovoljiti potrošače. Neuroznanost može ići u raznim pravcima, ali da ćemo se mi fokusirati na nemedicinski dio”, kazao je.

Princip se dosta pojednostavio. “Kapa sa 16 elektroda mjeri uzbuđenost dijelova mozga. Kasnije možemo vidjeti odakle dolazi nadražaj, kakva je emocija i nivo pažnje”, riječi su Omeragića.“