Najomiljeniji automobil bivše SFRJ – Yugo slavi rođendan

Nauka 02. okt. 201517:32 > 17:38
Podijeli:
Izvor: Reuters

Automobil koji je obilježio '80-e godine prošlog stoljeća - Yugo - danas slavi rođendan.

Naime, napravljen je 2. oktobra 1978. godine u kragujevačkoj Zastavi, a u proizvodnju je pušten istog datuma 1980. godine.

O Yugi su ispričani razni vicevi kao npr. “Zašto vozači Yuge nikada ne koriste karte? Nikada neće stiči tako daleko da bi zalutali, ili zašto Yugo ima grijače stakla? Da vam se ne bi smrzle ruke dok ga gurate.

Yugo se pojavljivao i u crtićima, filmovima i knjigama “Umri muški 3”, “Simpsoni”, „Ko je utopio Monu?“, Florida Roadkill, Needful Things, kao i pjesmama “In a Yugo” – Paul Shanklin i “Yugo 45” – Zabranjeno Pušenje.

U njima se većinom šalilo na njegov račun, a popularni “Jugić“ proizvođen je u više varijanti od kojih su neke prilagođavane tržištu na kojem je prodavan. Modeli prodavani u SAD-u bili su bolje izrade. Za američko je tržište pripremljena i verzija s automatskim mjenjačem, no zbog raspada SFRJ nikada nije počeo izvoz tih modela. Yugo je na tržištu Velike Britanije imao šiber.

Ukupno je izvezeno 256.691 Jugića, a 141.511 je prodato na tržištu SAD-a.

Za kraj još koji vic o “Jugiću”. Yugo je dizajniran za petero ljudi – jedan da sjedne na vozačevo mjesto i četvero da guraju. Koja je razlika između Jugića i Jehovinog svjedoka? Jehovinom svjedoku možeš zalupiti vrata.