Fantastične činjenice o svemiru koje niste znali

Nauka 04. okt. 201514:36 > 14:41
Podijeli:
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je ustvari vremenski prostor u kome plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji nezavisno od ljudskog znanja.

Još jedna od definicija navodi da je Svemir ukupnost svega što postoji, uključujući sav: prostor, vrijeme, materiju, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.

Donosimo vam neke od najzanimljivijih činjenica o svemiru:

1. Sunce je centralna zvijezda našeg planetarnog sistema (sunčevog sistema) sa prečnikom od 1.392.000 km. Svake sekunde jezgra Sunca oslobodi količinu energije koja je jednaka 100 milijardi nuklearnih bombi

2. Prvi objekat u svemiru, napravljen ljudskom rukom, bio je ruski satelit Sputnjik (1957).

3. Iako je Merkur najbliža planeta Suncu, njegove temperature mogu dosegnuti čak -280 stepeni celzijusa – jer Merkur nema atmosferski tlak potreban za zadržavanje toplote. Venera (s površinskom temperaturom od preko 450 stepeni Celzija), s druge strane, ima gustu atmosferu i znatno je toplija od Merkura, unatoč tome što je dalja od sunca.

4. Od razvoja poljoprivrede do svemirskog putovanja prošlo je 10.000 godina. Proći će četiri puta više vremena (40.000 godina) prije nego što se sonda “Voyager” približi drugom zvjezdanom sistemu.

5. Godina na Veneri traje kraće od dva dana na toj planeti.

6. Na Mjesecu su jasno vidljivi otisci stopala koje su iza sebe ostavili astronauti – i oni će tu ostati zauvijek, s obzirom da na Mjesecu nema vjetra koji bi ih otpuhao.

7. U vidljivom dijelu svemira postoji blizu 1.000.000.000.000.000.000.000.000 zvijezda.

8. U prostor između Zemlje i Mjeseca možete smjestiti sve planete u našem sistemu i opet biste imali slobodnog mjesta.

9. Zbog slabije gravitacije, osoba koja teži 100kg na Zemlji bila bi teška samo 38kg na Marsu.

10. Neutronske zvijezde se obrću oko svoje ose brzinom od 600 rotacija u sekundi, a pulsari 700.

11. Boja kosmosa ima naziv “kosmička bijela kafa”.

12. Kada gledate u zvjezdano nebo, vi zapravo gledate u daleku prošlost. Zašto? Zato što svjetlo koje trenutno vidite (i koje vam formira sliku) putuje iz udaljenih zvijezda i galaksija. Svijetlu treba stotine, hiljade, a ponekad i milioni godina da dopre do nas. Dakle, kada pogledate u nebo, vi ne vidite svemr kakav izgleda danas, već kakav je bio u prošlosti. Na primjer, galaksiju Andromeda (prvi komšija galaksiji Mliječni put) vidimo je kakva je bila prije 2.5 miliona godina.

13. Ljudska bića su doslovno napravljena od zvijezdanih tvari. Gotovo svi hemijski elemenati koji se nalaze u našem tijelu dolaze iz zvijezda. Kalcij, ugljik, vodik, dušik, kisik i oko 60 drugih osnovnih elemenata čine ljudsko biće.

14. Sve zvijezde, galaksije i crne rupe u svemiru sadržavaju samo oko 5 posto mase svemira. Preostalih 95 posto se sastoji od nečega što nazivamo “tamnom materijom”, materijom za koju još uvijek nismo sigurni šta je ona zapravo.

15. U kasnim 1950-im, Sjedinjene Američke Države su odlučile da je dobra ideja da pošalju nuklearnu bombu na Mjesec (Projekat A119). U to vrijeme ‘svemirska utrka’ je bila jako popularna tema, a oni su smatrali da bi im ovakav potez mogao donijeti prednost. Srećom, plan nikada nije izvršen.

16. Oko Zemlje kruži više od 8.000 predmeta. Većina njih se klasificira kao “svemirski otpad” ili krhotine preostale od letjelica i misija iz prošlosti.

17. Naučnici su ustanovili da se svake godine Mjesec udalji od Zemlje za 3.8 cm. Posljedica: Zemljina rotacija se uspori za oko 0,002 sekundi svaki dan. Što znači da će za stotinu godina dan biti duži za 2 milisekunde.

18. Uprkos popularnom vjerovanju, Veliki Medvjed nije sazviježđe.