Toyota: Do 2050. žele skoro ukinuti vozila na benzin i naftu

Nauka 14. okt 201513:22 > 13:24
Podijeli:
Izvor: Reuters

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je veoma ambiciozan plan prema kojem žele do 2050. godine skoro potpuno ukinuti proizvodnju vozila na benzin i naftu. Na taj način ovaj proizvođač želi značajno smanjiti emisiju štetnih gasova.

Njihov novi ekološki plan podrazumijeva da do 2050. potpuno smanje proizvodnju vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem motora, a da ih zamijene hibridni i automobili sa gorivnim ćelijama. Hibridni motori kombinuju dva ili više izvora energije, uglavnom je to kombinacija benzinskog ili dizelskog motora sa elektromotorom, dok gorive ćelije proizvode električnu struju iz goriva i imaju veoma malu emisiju štetnih gasova.

Toyota je svoj ambiciozni plan prezentovala u srijedu u Tokiju, obećavši da će uz podršku vlade, društva i drugih aktera u ovom projektu smanjiti emisiju štetnih gasova do 2050. u prosjeku za 90 posto u odnosu na 2010. godinu.

Japanski prozivođač predviđa da će se godišnja prodaja vozila sa gorivnim ćelijama povećati na 30.000 do 2020, a hibridnih vozila na 1,5 milion. Tako će Toyota u narednih pet godina broj ukupno prodatih hibrida povećati na 15 miliona. U ovaj ambiciozni plan nisu uključena vozila na struju.