Znate li kako pingvini preživljavanju antarktičke zime?

Nauka 08. nov 201521:08 > 21:10
Izvor: Snapshot

Carski pingvini su životinje koje mogu preživjeti nesnosnu hladnoću antarktičke zime usljed koje temperature padaju i do 20 stepeni ispod nule.

Kako bi spriječili jedni druge da se smrznu do smrti, oni se zbijaju u uske malene grupe kako bi održali toplotu i tako se zaštitili od intenzivnog vjetra.

U priloženom videu možete vidjeti kako se pingvini konstantno rotiraju, što je i lako za objasniti.

Naime, pingvini koji su vani, suočavaju se sa direktnim naletom antarktičkog ledenog vjetra, no oni koji su unutra su dosta zagrijani, tako da nakon nekog vremena moraju izaći van kruga kako bi se rashladili.

Unutar zbijenog kruga pingvini jedva gube toplotu. To znači da se oni redovno nalaze u temperaturi od 37,5 stepeni Celzija, što je znatno više nego što vole.

Analizirajući zbijanje pingvina, tim istraživača je otkrio kako se svaka gomila stalno mijenja što je odgovor na vanjske temperatre i pregrijavanje pingvina.

Prije ovog otkrića, vjerovalo se kako su pingvini uvijek u istom položaju i da su zbijeni, no sada znamo da to nije slučaj.

“Ptica kojoj je potrebna toplota, ulazi unutar kruga”, rekao je Andre Ancel iz francuskog Naciononalnog centra za naučna istraživanja u Strazburu.

“Kada su vani, mogu jesti svježi snijeg i čistiti svoje perje. Kada osjete hladnoću, ponovo ulaze unutra”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.