"Hobiti" bila odvojena vrsta, a ne deformisana ljudska bića

Nauka 19. nov 201514:53 > 14:57
Podijeli:
Izvor: Madrid Scientific Films

Japanski naučnici iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke utvrdili su da su "hobiti" bila odvojena vrsta, a ne deformisana ljudska bića.

Rezultati analiza zuba skeletnih ostataka starih 18.000 godina u suprotnosti su sa teorijom da su “hobiti”, koji su bili visoki 0.9 metara, bili deformisana moderna ljudska bića.

Zubi “hobita” pokazuju mješavinu primitivnijih odlika viđenih kod ranih hominida, ali i naprednije karakteristike viđene kasnije kod hominima.

Naučnici vjeruju da su “hobiti”, koji su dobili ime po likovima iz serijala filmova “Gospodar prstenova”, bili niski rastom jer su se vjerovatno zbog neke vremenske nepogode ili katastrofe “zaglavili” na ostrvu Flores u Indoneziji.

Njihov stručni naziv je “homo floresiensis”, a smatra se da vode porijeklo od prahistorijskih vrsta čovjeka, kao što je “homo erektus”.

Oni tvrde da se tu radi o “ostrvskom efektu”, koji se događa kada populacija evoluira u ograničenom okruženju, piše Daily Mail.

Naučnici su ovo zaključili na osnovu analiza zuba “hobita”, što ih je navelo da zaključe da se radi o jedinstvenoj vrsti.

Naučnici pretpostavljaju da su se oni kroz duži vremenski period smanjili sa visine od 1,65 metara na 1,1 metar.

Naučnici kažu da su “hobiti” došli do Floresa prije oko milion godina, kada se taj put mogao da pređe kopnom. Međutim, kasnije tokom vijekova, nivo vode je porastao i odsjekao ostrvo.

Vođa istraživačkog projekta Jusuke Kaifu iz Nacionalnog muzeja prirode i nauke rekao je za Discovery News da su se moderni ljudi miješali sa azijskim “homo erektusom”, ali u manjem obimu.