Golub može da prepozna tumor

Nauka 23. nov 201513:07 > 15:14
Podijeli:
Izvor: Freeimages/ Recep Atatanir

Golubovi, uz odgovarajući trening, mogu da razlikuju kancerogene od zdravih uzoraka tkiva dojke. Oni su uočavali tumore na mikroskopskim snimcima, a podjednako dobro su reagovali i kada su morali da klasifikuju mamografske snimke koje je još teže protumačiti.

“Golubovi mogu da razlikuju identitete i emotivne izraze na ljudskim licima, različita pakovanja lijekova, čak i slike Moneta u odnosu na Picassove”, rekao je koautor studije prof. Edward Wasserman sa univerziteta u Iowi.

“Njihova vizuelna memorija pojednako je impresivna, jer dokazano mogu da zapamte više od 1.800 slika”, istakao je Wasserman.

Naučnici su, također, golubove naučili da razlikuju mikroskopske snimke kancerogenog od zdravog tkiva tako što su ih nagrađivali za svaki tačan odgovor. Tako su golubovi naučili da razlikuju tumore na snimcima različitog nivoa uvećanja i rezolucije, kao i na onima bez boje, a poslije dvonedjeljnog treninga, postigli su tačnost od 85 posto.

S obzirom da su golubovi uspješno razlikovali kancerogena tkiva na snimcima koje ranije nisu vidjeli, naučnici su isključili učenje napamet kao objašnjenje tog fenomena.

“Golubovi su nevjerovatno viješti u razlikovanju benignih i malignih uzoraka tkiva dojke”, rekao je glavni istraživač prof. Richard Levenson dodajući da su naučnici isprobali i grupnu metodu, odnosno dobijanje odgovora od grupe od četiri goluba, i došli do impresivne tačnosti u postavljanju dijagnoze od 90 posto.