Praznična svjetla vam mogu smanjiti jačinu WiFi signala

Nauka 01. dec. 201513:36 > 13:38
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Fabian Bimmer

Božićne i novogodišnje svjetlosne dekoracije i svjećice vrlo lako mogu usporiti vaš WiFi signal, upozoravaju iz Ofcoma. Naime, svaka elektronička sprava koju spojedujete, monitor, mikrovalna pećnica, pa čak i božićna svjetla usporit će vam internet, a budući da polako nastupa vrijeme praznika, vjerujemo da će ova informacija dobro doći.

Ovo važi za sve uređaje koji se nalaze u blizini modema, emitera WiFi signala, budući da onda dolazi do interferencije signala, što znatno usporava jačinu signala.

WiFi konekciju u tom slučaju možete pojačati korištenjem wireless mosta, koji će pojačati signal, ili da svoj modem izmjestite na mjesto sa manje opterećenja. U ranijim tekstovima na N1info smo vam davali prijedloge kako da pojačate svoj WiFi signal, a možda je najbolji način taj da ruter postavite na sredinu životnog prostora, ili u ovom slučaju, mjesto sa najmanje električnih uređaja.

Kod ljudi koji naprosto vole božićne ukrase i imaju ih jako puno, oni bi mogli napraviti probleme sa konekcijom, a dokle god ih imate upaljene, to bi moglo potrajati sve dok ih ne izmjestite na mjesto do narednog perioda darivanja.