Kompjuterski program govori koliko su parovi sretni u vezi

Nauka 09. dec. 201515:23 > 15:52
Podijeli:
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Naučnici su razvili kompjuterski program kako bi utvrdili kakvo je stanje veze parova i to mjereći ton njihovog glasa.

Istraživači sa Univerziteta Utah su razvili algoritam koji može ustanoviti visinu tona, intenzitet, nervozu i “treperenje” u glasovima parova dok razgovaraju jedno s drugim kako bi zaključili koliko su sretni u vezi.

U studiji koja je objavljena u žurnalu “Proceedings of Interspeech”, istraživači su bilježili konverzacije između stotinu parova tokom sesija bračnih savjetovanja u periodu od dvije godine.

Nakon toga su bilježili njihov bračni status idućih pet godina.

Zaključili su da algoritam može predvidjeti ozbiljne probleme u vezi sa tačnošću od 79 posto – što je više nego što su zabilježili stručnjaci za veze koji su vodili terapeutske sesije.

Ljekar Shrikanth Narayan koji je vodio studiju je kazao: “Ono što kažete nije jedina stvar koja je bitna, veoma je važno kako to kažete“.

Također je rekao da su proučavali utjecaj onoga što je partner rekao na emocije onog drugog.

Tim je utvrdio da proučavanje određenog para tokom nekog perioda pokazuje kako se njih dvoje zaista osjećaju u vezi i da je rezultat tačniji nego što to pokazuju “kodovi ponašanja” koje su vodili terapeuti.

Dr. Brian Baucom sa Univerziteta Utah je komentarisao: “Psihološki praktikanti i istraživači odavno imaju saznanje da način na koji partneri razgovaraju i raspravljaju o problemima ima važne implikacije o zdravlju njihove veze. U svakom slučaju, nedostatak učinkovitih i pouzdanih alata za mjerenje važnih elemenata u tim razgovorima je glavna prepreka u njihovoj rasprostranjenoj kliničkoj upotrebi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.