Naučnici napreduju prema umjetnoj inteligenciji

Nauka 11. dec 201511:25 > 11:28
Podijeli:
Izvor: Facebook

Naučnici su stvorili mašinu koja imitira način na koji uči ljudski mozak što predstavlja napredak u istraživanju umjetne inteligencije, objavljeno je u četvrtak.

Aktuelni informatički programi mogu prepoznati ljudski glas ili prepoznati predmete na temelju izloženosti velikoj seriji primjera iz kojih mogu izvući asocijacije.

Novi pristup koji su otkrili stručnjaci s Instituta za tehnologiju u Massachusettsu (MIT) i Univerziteta u New Yorku i Torontu imitira način na koji ljudski mozak prima i razumije nove koncepte.

Tako je taj program, isto kao ljudi, sposoban brzo učiti slova različitih jezika i generalizovati ono što je naučio.

“Prvi put mislimo da smo dobili informatički sistem koji je sposoban naučiti velik broj vizuelnih koncepata što se ne razlikuje puno od načina na koji uče ljudi”, pojasnio je na telekonferenciji za novinare Joshua Tenenbaum, profesor na MIT-u. “Prije nego što krenu u školu, djeca uče prepoznavati nove pojmove polažeći od samo jednog primjera i na temelju toga mogu stvarati nove”, kaže on, ali dodaje da su još ipak “daleko od toga da stvorimo računar koje bi bilo jednako inteligentno kao ljudsko dijete”.