Ljudi koji su "dobri" u psovanju imaju značajnu prednost

Nauka 13. dec. 201519:44 > 19:44
Podijeli:
Izvor: Screenshot/ YouTube

Oni koji su slobodniji u korištenju psovki nisu lijeni i neobrazovani kako se ranije smatralo, navedeno je u najnovijim studijama. Ustvari, širok vokabular psovki je pokazatelj verbalnih atributa.

U članku objavljenom u časopisu Jezik nauke, američki psiholozi Kristin Jay i Timothy Jay odbacili su uvriježeno mišljenje da je psovanje znak neartikuliranog govora.

Radeći na konceptu “siromaštvo vokabulara”, koji se zasniva na pretpostavci da osobe psuju jer im nedostaje intelektualni kapacitet kako bi pronašli drugi način izražavanja, svoj eksperiment su bazirali na utvrđivanju da li su osobe “talentovane u psovanju” manje vješte u drugim oblicima vokabulara.

Rezultati su pokazali da osobe koje imaju širok vokabular psovki također imaju i širok vokabular drugih riječi.

Autori studije naveli su da se “širok leksikon tabu izraza” može smatrati pokazateljem bogatih verbalnih sposobnosti, a ne pokrićem za nedostatke, kako se ranije mislilo.

I ranije studije su pokazivale “dobre strane” korištenja psovki.

Kako prenosi Elite Day, psovanje smanjuje bol, pomaže u nošenju sa stresnim situacijama. Psovke su najbolji ispušni ventil i, također, služe za lakše povezivanje među ljudima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.