Zbog otapanja ledenjaka usporava se rotacija Zemlje

Nauka 14. dec. 201514:47 > 14:55
Podijeli:
Izvor: Morguefile / Ilustracija

Otapanje ledenjaka izazivano porastom globalnih temperatura čini se da blago usporava vrtnju Zemlje što bi moglo ukazati na još jednu posljedicu globalnih klimatskih promjena, objavili su američki naučnici.

Oni vjeruju da je pokretačka sila koja stoji iza usporavanja vrtnje Zemlje, registrovane uz pomoć satelita i astronomskih mjerenja, globalni porast razine mora koji je posljedica otapanja ledenjaka.

“Ledenjaci su na sjevernijim geografskim širinama i kad se otope voda se iz tih širina kreće prema južnim geografskim širinama i to, kao kod klizača koji odmiče svoje ruke od tijela, utječe na usporavanje Zemljine rotacije”, kaže geofizičar s Harvarda Jerry Mitrovica.

Kretanje leda i vode nastale otapanjem također dovodi do blage promjene zemljine osi odnosno pomicanja Sjevernog pola što je fenomen poznat kao “polarno lutanje”, kaže naučnik.

“Zamislite klizača koji ne ispruži ravno od tijela ruke nego ih savije pod različitim uglovima – počeo bi se ljuljati naprijed-nazad. Isto se događa kod pomicanja pola”, kaže Mitrovica.

Naučnici su proučavali promjene u rotaciji i osi Zemlje u svjetlu globalnog porasta razine mora u 20. stoljeću kao rezultata porasta globalnih temperatura.

Otapanje ledenih ploča i porast razine mora pomaknuo je os Zemlje odnosno Sjeverni pol tempom manje od centimetra godišnje, kaže Mitrovica. To je otapanje usporilo rotaciju Zemlje i povećalo trajanje dana za hiljadinku sekunde tokom 20. stoljeća, kaže Mitrovica.

“To su mali učinci”, no oni pokazuju koliko je moćan utjecaj klimatskih promjena, izazvanih čovjekom, na planetu, kaže Mitrovica. Uočeno usporavanje vrtnje ne predstavlja opasnost za planetu, dodaje on.

Ukoliko se ledene ploče počnu brže otapati u ovom stoljeću, kao što stručnjaci predviđaju, utjecaj na rotaciju Zemlje porast će, kaže Mitrovica.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances.