Japanski naučnici tvrde: Čitanje misli je moguće

Nauka 06. jan 201611:36 > 12:01
Podijeli:
Izvor: Facebook

Japanski profesor Toshimasa Yamazaki sa Kyushu Insitute of Technology tvrdi da je pronašao metodu za čitanje misli prije nego li ih čovjek uopće izgovori.

Studija se centrirala na pronalazak veze između zvučnih valova koji se proizvode putem govora, i moždanih valova koji reaguju prije momenta govora.

Profesor Yamazaki je tražio od participanata, izmještene u nekoliko grupa, a koji se sastoje od ljudi različitih polova i godina, da recituju nekoliko japanski riječi. Zajednička stvar su im valovi koje proizvode kada se izgovaraju, ali i kada se ne izgovaraju.

Kod ispitanika su se mjerili EEG valovi i promjene u električnoj aktivnosti u frontalnom dijelu mozga, koji je odgovoran za jezik, odnosno izgovor, prenosi Russia Today.

Glavno otkriće je “potencijal spremnosti”, mehanizam putem kojeg se mogu mijenjati ponašanja moždanih valova. Oni su ga pronašli u “momentu” prije izgovora slova riječi i aktivnosti koju mozak pravi u tom momentu, odnosno pomenuti moždani valovi.

Kada se ljudski um pripremi za izgovaranje riječi “potencijal spremnosti” mijenja oblik valova i formira se dvije sekunde prije izgovora, Yamazakijevo je otkriće.

Tim okupljen oko doktora Yamazakija sada za cilj ima unaprijeđenje metode, kako bi dešifrovali složenije riječi i rečenice. Oni također vide rastući potencijal ove metode, kako bi liječili ljude sa govornim manama, ili one koji su rođeni nijemi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.