Najpoznatija lokomotiva na svijetu ponovo "juri"

Nauka 09. jan 201614:38 > 14:59
Izvor: Reuters

Jedna od najpoznatijih parnih lokomotiva na svijetu, Leteći Škotlanđanin, prošla je prva testiranja u sjevernoj Britaniji poslije desetogodišnje restauracije i više od 80 godina od kako je postala prva lokomotiva koja je dostigla brzinu od 160 kilometara na sat, javlja britanski BBC.

Na restauraciji motora lokomotive, koja je “penzionisana” još davne 1963. godine, radio je tim njujorškog Nacionalnog muzeja željeznice od 2006. godine, a ovi radovi su, prema procjenama Reutersa, koštali blizu četiri miliona funti (šest miliona dolara).

Leteći Škot je svakako najpoznatija lokomotiva na svijetu“, navodi se na zvaničnoj internet stranici njujorškoj muzeja, dok glavni kustos tog muzeja, Endru Meklin, poručuje da je lokomotiva “ustala iz mrtvih” i da joj je ponovo udahnut život.

Lokomotiva je napravljena 1923. godine, da bi ubrzo postala jedna od najsjajnijih “zvijezda” britanskog željezničkog sistema.

Nakon što je 1963. povučena iz upotrebe, ova lokomotiva je prodata biznismenu koji je odvezao na turneju po SAD. Tokom 1988/1989. godine, pod novim vlasnikom, lokomotiva je dospjela i do Australije.