Naučnici otkrili DNK strukturu virusa zika

Nauka 22. feb 201614:43 > 14:46
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Brazilski naučnici oktrili su DNK strukturu virusa zika koji prenose komarci vrste Aedes.

Kako navodi CNN, ovo je značajan korak za pronalazak cjepiva i borbu protiv ovog opasnog virusa.

Naučnici su na Univerzitetu u Rio de Janeiru analizirali primjerke virusa pronađenog u mozgu fetusa s mikrocefalijjom kao i plodnu vodu trudnica.

Profesor Renato Santana kazao je kako će im ovo otkriće pomoći da shvate zašto virus napada moždane ćelije beba, a ne odraslih ljudi.

Iz Ministarstva zdravstva Brazila smatraju kako je veći dio žena koje su rodile djecu sa mikrocefalijom, zaraženo virusom zika.

Virus zika, za kojeg još nije otkriven lijek, registriran je prvi put 1940. godine u Ugandi, odakle se proširio cijelom Afrikom. Virus se kasnije pojavio u Južnom Pacifiku i Aziji, a odnedavno i u Latinskoj Americi. Opasni virus zika prenosi komarac Aedes, koji je ujedno i prenositelj žutice, kostolomne denga groznice i virusa čikungunje.

Simptomi obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol očiju, bol u mišićima, glavobolju i povraćanje. Pored uboda komarca, virus zika se prenosi i širi transfuzijom krvi, ali i spolnim kontaktom. Ustanovljeno je i kako virus zika izaziva mikrocefaliju, neurološki poremećaj koji može dovesti do nepotpunog razvoja mozga kod novorođenčadi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.